Akropols historia

Akropol BBK bildades i december 1986. Fram till dess var klubben en sektion av Akropolis IF. Det växande antal utövare i Rinkeby och Tensta gjorde det nödvändigt för basketsektionen att bilda en egen förening. Verksamheten ökade i omfattning, till exempel hösten 1990 hade föreningen 450 aktiva spelande ungdomar och med detta kom många stora framgångar. Under åren 1990-2000 var klubben i alla finaler i Stockholmsserien, i flera SM-finaler, i Scania Cup och i ett antal turneringar runt om i landet och hade bland de starkaste pojksektionerna i landet med några riktigt starka årskullar som vann allt som gick att vinna.

Ett stark ungdomssektion innebar ett starkt herrlag. Herrarna vann basketettan säsongen 1998/1999 med i stort sett egna produkter och fortsatte med fina resultat innan de till slut fick ta steget upp till Basketligan. Åren 2003 och fem säsonger därefter återfanns herrlaget i Basketligan. Efter att laget åkt ur ligan fortsatte framgångarna i näst högsta serien, Basketettan, där laget bland annat vann titeln år 2010.

Säsongerna 2014/2015 och 2015/2016  spelade Akropols damer i Basketligan Dam, detta efter att ha vunnit Basketettan Norra säsongen innan. Laget kvalade sig kvar första säsongen men åkte ut år två i ett dramatiskt kval som avgjordes i slutsekunden.

2012 så skapades vår rullstolssektion – Akropol/Norrbacka. Laget har sen sitt intåg i Akropol varit i final i rullstolsbasket varje år.
År 2013 deltog vi i vår första Eurocup turnering och första omgången spelades i Bosnien, Sarajevo. Vi vann omgången och därmed gick till finalspelet i Portugal, Badajos.
Våren 2014 arrangerade föreningen en omgång i Eurocup, där vårt eget lag slutade på en hedrande andra plats. En viktig del i vår rullstolsverksamhet är också vårt utvecklingslag. Vi är både stolta och glada över att vi har fått rullstolsbasket till vår förening.