Akropol

En bild som visar Dans, Teckensnitt, Grafik, grafisk design
Automatiskt genererad beskrivning

 

Akropol lanserar ledarakademi – storsatsar på ledare 

Att vara ledare inom en idrottsförening innebär att ta ansvar för en grupp barn eller ungdomar och att hjälpa dem bli bättre inom sin idrott. Det sistnämnda räcker dock inte för Akropol Basket i Rinkeby som nu lanserar Akropol Academy – en ledarakademi med alltifrån fördjupad basketkunskap och ledarskap till värdegrundsutbildning och mentorskap på programmet. Bara för att nämna några exempel.  

Basketklubben Akropol med verksamhet i Rinkeby har drygt 250 aktiva medlemmar varav tre av fyra är tjejer. Lagen tränas av ett 25-tal coacher varav de flesta är tidigare eller nuvarande spelare som fostrats i klubben. Nu tar klubben i rejält för att lyfta ledargruppen till en nivå – detta genom en ledarakademi man döpt till ”Akropol Academy”. I täten för satsningen går fyra av klubbens egna ungdomstränare och där dessa kommer att ha ett särskilt ansvar för att hålla ihop satsningen. De fyras gäng kommer också att genomgå en skräddarsydd ledarskapsutbildning under säsongen. 

Akropol Academy innebär under innevarande säsong ett tiotal tematräffar med alltifrån inbjudna föreläsare om ledarskap och fysträning till basketclinics med kända basketprofiler. Efter den kick-off som går av stapeln nu till helgen väntar en skräddarsydd föreläsning med Charles Barton, en tidigare basketspelare och coach med en diger meritlista. 

  • Akropol är mer än bara basket! Att vara ledare i en förening som vår måste därför vara mer än att lära barn och ungdomar bli bättre basketspelare. Vår idé med ledarakademin är därför att både erbjuda ett smörgåsbord av djupare kunskap om basket, kostråd och fysträning men till att hjälpa våra coacher med mentorer samt bygga nätverk. En viktig del är att få allt detta dokumenterat, så att de som tackar ja till vårt erbjudande kan ta med sig det i framtiden, berättar Akropols ordförande Jimmy Blomqvist Larsson.  

Efter genomgången ledarakademi kommer de ledare som deltar att få ett intyg på vad som ingått i utbildningen. Projektet, som har kommit till med hjälp och stöd från bland annat RF-SISU, Stockholm Basket och Svensk Basket, kommer självklart att utvärderas efter första året men klubben har redan planer på att göra satsningen permanent.  

  • Själva konceptet, där vi på ett strukturerat sätt erbjuder våra coacher avsevärt mer än bara träningar och matcher med sina lag, kan vi ha varje år men där innehållet kan komma att variera med tanke på gruppens behov. Det vi erbjuder i år bygger till stor del på vad coacherna själva har efterlyst, något som kan se annorlunda ut kommande år, förklarar Jimmy Blomqvist Larsson.  

Parallellt med ledarakademin inleds ett arbete med att grunden utveckla Akropols värdegrund. Samtidigt pågår diskussioner om flera samarbeten med alltifrån Järva stadsdelsförvaltning och Rinkeby Folkets Hus till organisationen Changers Hub.   

  • Nu gör vi en rejäl satsning på de coacher vi har idag. Förhoppningen är såklart också att det ska göra att ännu fler väljer att bli ledare kommande år, antingen från våra äldsta ungdomslag eller utifrån, avslutar Jimmy Blomqvist Larsson, ordförande i Akropol Basket.